El dia es dividia en 12 hores i la nit en quatre quarts.
Ho calculaven gràcies a la sortida i la posta de sol, per tant les
hores duraven mes a l'estiu que a l'hivern.
La migdiada “hora sexta” dura fins a la vuitena hora (entre la una i
mitja i les dues de la tarda)
El matí:
Els romans es llevaven molt d’hora, a les 4:30 als estius i a les 7:30 als hiverns i se n’anaven a dormir amb la posta de sol.

-
- Tepidarium: bany tebi
- - Caldarium: bany calent
- - Frigidarium: bany fred
- - Massatge i unció amb oli
Normalment esmorzaven pa,
formatge, mel, dàtils, olives....
Al sortir el sol, comença la “salutatio”, van a saludar al seu cap,
dura fins la segona o tercera hora.
Anaven a treballar encara que estigui plovent, hi hagi fang... vestien
amb togues. En general, durant el matí es feien negocis (treballava), i la
tarda al descans. Però hi havia gent que treballava tot el dia, com els esclaus
i també hi havia gent que no treballava mai.
Els àpats:
El sopar començava a l'hora novena o desena (sobre les tres de la
tarda).
El plat nacional era la farina cuita o puré de llegums, i només algunes
vegades es menjava carn.
Per a les gent la jornada ha acabat amb el sopar. Però, per als que
viuen amb luxe, queda encara la “comissatio” que segueix al menjar. És una mena
de segon festí en què es beu abundantment.
El menú del sopar constava de tres parts:
- * ENTRADES (gustatio): ous,
amanides, enciam, col, cols arrissades, naps, carxofes, espàrrecs, olives,
bolets, ostres.
* PLATS (prima sopar, altera sopar,
tertia sopar): s'aprecia molt el peix, sobretot el barb, la Murena, el turbot,
el llop marí. De carn, sobretotel porc, però també ànec, pollastres, carner,
cabra, llebre, etc. tot això amb sal, vinagre, moltes herbes fortes, canyella,
julivert.
- * ENTREMESOS I POSTRES: pastissos,
bescuits, fruites, confitures, crema batuda, gelats.
La vestimenta
Fins a mitjan segle III a. de C. aproximadament els romans no s'afaitaven la barba ni es tallaven el cabell.
Fins a mitjan segle III a. de C. aproximadament els romans no s'afaitaven la barba ni es tallaven el cabell.
La dona vestia generalment una túnica que li arribava fins als peus. La
túnica solia estar confeccionada de llana, cotó o lli, depenent de l'època de
l'any. Sobre la túnica portaven l'estola, el vestit pròpiament dit. Quan la
dona sortia de casa es cobria amb un mantell (palla), que els deixava el braç
dret al descobert.
No hay comentarios:
Publicar un comentario