Investigador

ELS ROMANS A LA PENÍNSULA IBÈRICA

Els romans no van arribar a la Península Ibèrica per conquerir-la, sinó per combatre els cartaginesos, els seus adversaris mediterranis. Després de la 1a Guerra Púnica, Aníbal, un cabdill cartaginès, havia travessat tota la part nord de l’Àfrica, i amb un exèrcit imponent, es preparava per travessar la península Ibèrica, i a través dels Alps, envair Roma. Roma es preparava per tallar-li el pas a la Península Ibèrica i aconseguir frenar-lo. Amb aquest pla, va envair la Península, que habitaven els ibers, amb una conquesta que esperaven força ràpida degut a la superioritat d’homes i d’armes. Tot i així, el valor dels ibers sorprendria enormement els romans, que s'esperaven uns pobles dispersos i mal organitzats i es van trobar amb homes convençuts de les seves possibilitats. Això va fer que la conquesta fos més lenta del que s'esperava i que els romans no aconseguissin deturar els cartaginesos en aquella batalla. Els cartaginesos serien finalment vençuts a les portes de Roma pel famós general Escipió. 

Tot i això, aquella no seria la fi dels conflictes Cartago-Roma. L'any 149 aC, Cató, un senador, va aconseguir, després d'insistir-hi molt, que els romans arrasessin Cartago i hi plantessin sal perquè mai més s'hi pogués plantar res. Seria llavors quan Cató pronuciaria la seva frase més famosa: "Delenda Est Cartago" (Destruïda està Cartago).

Encara que Roma no aconseguiria vèncer Cartago en aquella batalla a Sagunt, la Península Ibèrica seria a l’ Imperi Romà fins a la seva caiguda. Els ibers serien, a partir d’aleshores, una altra de les nombroses Províncies Romanes,.
            Així doncs, tot i ser una conquesta, l’arribada dels romans a la Península comportaria molts avenços. Els romans van dividir-la en cinc províncies (Tarraconensis, Cartaginensis, Baetica, Lusitania i Gallaecia),  i van imposar el llatí com a llengua. Van construir aqüeductes, com el de Tarragona o el de Segòvia, van construir carreteres, van implantar la seva cultura, la seva religió i els seus costums.  Van construir grans ciutats, van civilitzar tota la Península, van imposar la seva forma de govern, etc.
A Catalunya, com a la resta de la Península, es va construir una via encara utilitzada avui: la Via Augusta, que s’estenia per tota la costa del Mediterrani, des de Gibraltar arribant a l’actual França. Pel que fa als aqüeductes, els més famosos són el de Segòvia i el de Tarragona. 

                                                              LA FI DEL DOMINI ROMÀ A LA PENÍNSULALa Península continuaria formant part de l'Imperi Romà fins a la seva fi. Cap a l’inici del segle V, l’Imperi Romà, que havia arribat a la seva màxima esplendor i expansió feia dos-cents anys, perillava greument. La gran superfície de territori conquerit era massa difícil de governar per una sola ciutat, i això,  juntament amb un exèrcit cansat, mal rellevat i que no donava l’abast sufocant rebel·lions a tot el perímetre de la frontera, feia previsible que l’Imperi arribés a la fi dels seus dies. Els huns, un poble temible vingut de l’Est, empenyia cada cop més els pobles germànics cap a la frontera romana, que ja no conservava la seguretat dels seus millors dies. L'any 410 es va produir un brutal saqueig dels visigots a Roma, que va deixar devastada la ciutat. L'Imperi ja mai es recuperaria. L'any 476, l'infant Ròmul August era deposat i mort, i la fi de l'Imperi Romà d'Occident era imminent. Els visigots arribarien a la Península i s'hi ostatgerien permanentment, fins que l'any 711, la invasió musulmana, conquerint tota la Península, els en faria fora. Després vindrien els francs, els comtats catalans, els reis de Catalunya i Aragó... fins arribar a avui. 

TÀRRACO

La ciutat que els romans van potenciar més de tota la Península va ser Tàrraco (actual Tarragona). Tàrraco estava situada en un lloc força estratègic, tenia mar i era un punt fort del Mediterrani. Els romans la van convertir en la capital romana de la Península Ibèrica, i van donar el seu nom a la Província del nord-est (Tarraconensis).

BÀRCINO

Tot i no ser tant important com ara, Bàrcino també va tenir un gran impuls per part dels romans. Després de Tàrraco, era la ciutat més important. Els romans, com a tota la Península, van implantar la seva llei, i van construir les bases de l’actual ciutat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario